Části vodní dýmky

S vodní dýmkou se ještě před pár lety setkávali pouze cestovatelé na výpravách do atraktivních destinací blízkého východu. Omamná vůně a jedinečný zážitek si však rychle našly cestu i do našich krajin, a pokud vás tajemný obřad kouření dýmky zajímá, můžete si jej vyzkoušet i bez dlouhého hledání a cestování. Speciálně vybavené čajovny nebo šíša bary vám otevřou dveře do nového světa a provedou vás unikátním prožitkem.

Originální design

Vodní dýmky jsou nápadné už svým tvarem. Časté zdobení může provázat hlavní tělo vázy se všemi doplňky, najít můžete však i moderní stylizace. Velikost dýmky se pohybuje v širokém rozsahu od 15 cm, zpravidla nepříliš kvalitní suvenýry, až po náročné varianty určené pro sdílený rituál. Jako kuřivo se do vodní dýmky používá tabák ve směsi s melasou a glycerinem. Směs je vlhká a při hoření dýmá, tabák může, ale nemusí dochucovat ovocná složka nebo bylinky.

Jednoduchý koncept s mimořádným efektem

Můžeme se věnovat jednotlivým částem. Hlavní a nejnápadnější je karafa. Váza, která se plní vodou pro ochlazování kouře, je nejčastěji vyrobena ze skla, ale může být i měděná, dřevěná nebo z keramiky. Průhledné materiály nabízí výhodu ve snadné kontrole množství vody i jejího zbarvení. Samozřejmě platí, že menší objem vody se rychleji ohřeje a ubere na požitku kouření. Nutné je po každém rituálu vyměnit.

Tělo vodní dýmky tvoří díl nejčastěji z odolné mosazi, oceli nebo hliníku. Touto částí prochází kouř z korunky do karafy a současně se jako ochlazený plyn navádí přes srdce dýmky k šlauchu. I tělo vodní dýmky bývá zajímavě zdobeno, setkat se můžete s tepáním, osazením korálky a podobně. Řemeslná náročnost se odráží v ceně celé vodní dýmky.

Šlauchem se rozumí pružná hadička, kterou kuřák inhaluje dým. Jednou koncovkou je upevněný šlauch k dýmce, druhý konec slouží jako náustek. Šlauchy můžete a dokonce byste měli občas propláchnout, aby se na stěnách neusazovali zbytky tabáků a příměsí a ty později neovlivňovali chuť nových směsí.

Neméně důležitou částí je korunka. Malá miska je zespodu perforovaná nebo má uvnitř zavedený komínek. Do této misky se pokládají žhavé uhlíky, které ohřívají tabákovou směs, vypařující se melasa uvolňuje hustý dým, přibírá směs tabáku a je naváděna do karafy k ochlazení a následně v jednoduchém cyklu ke šlaufu. U korunky je důležité zajistit, aby uhlíky vydávali rovnoměrné teplo v optimální výši, aby uvolnily z tabáku žádané esence, ale směs nepřepálily.

vodní dýmka

Vychutnejte si jedinečnou atmosféru i vy

Nechte se zlákat a vyzkoušejte vodní dýmku. Přímo v centru Českých Budějovic máte možnost zavítat do orientem provoněného království a nechat se provést exkluzivním zážitkem. The Dark Hookah Club zajistí maximální pohodlí a nejkvalitnější tabákové směsi.