Historie vodní dýmky až po současnost

Vodní dýmka se u nás v současné době těší velké oblibě. Není však úplnou novinkou. Cestovatelé přivezli vodní dýmku do Evropy už na přelomu 19. a 20. století. Zprvu byla dýmka atrakcí privátních klubů, její obliba však pronikala i mezi běžnou veřejnost a stala se často žádaným artiklem tančíren, barů nebo větších zábavních podniků. Slavnou éru poměrně paradoxně ukončil tabákový dým. Cigarety se staly obrovským hitem, hollywoodské hvězdy razily nový kult, který byl dostupnější. Na dlouhé desítky let tak dýmky masově šířeným cigaretám a doutníkům ustoupily. Nyní zažívají velkou renesanci.

Ke kořenům do Indie

NargileHookah nebo Shisha jsou názvy, pod kterými vodní dýmku snadno identifikujete. Byla to právě Indie, kde se poprvé objevil systém vdechování kouře pomocí systému vody a hadiček. Samozřejmě prapůvodní 400 let stará dýmka byla sestavená z přírodních materiálů, tedy kokosového ořechu a stébel silné duté trávy. Místo tabáku se používalo konopí, které přinášelo silný relaxační i omamný účinek. Samozřejmě hojně žádaný byl další produkt – hašiš.

Obchodníci postupně dostali vodní dýmku do povědomí dalších zemí, vodní dýmka našla oblibu zejména v muslimských částech. Persie a Egypt vylepšil systém vhánění kouře. Dýmce pozměnil i podobu. Váza začala být vyráběna ze stálejších materiálů. Ke slovu se dostaly kovy – zejména měď nebo stříbro, ale také keramika nebo sklo. Přibyla také do té doby nevyužívaná korunka.

Největší slávu zažila vodní dýmka v Turecku, nicméně současné čajovny a soukromé kluby znovu oprašují mimořádné účinky kouření tabáku a ovocné směsi. Kouření vodní dýmky spojuje hluboký relaxační účinek. Kouření vnímá klient všemi smysly. Dobře vybavený klub navíc nabízí unikátní kombinace, které příjemně ovlivní náladu. Nad vodní dýmkou se můžete oddat osobnímu rozjímání, ale i živému hovoru s přáteli. Klub The Dark v centru Českých Budějovic vám otevře nové zážitky a seznámí s exotickým světem.

Related Posts

Leave a Reply